Dikke nederlaag tegen hekkesluiter

Vol enthousiasme werd er vooral door Ronald Toussaint uitgekeken naar het paasduel met HBS 8, de hekkesluiter van de res. 6e klasse I. De hele week waren er grote monden te horen geweest over het verslag van de nederlaag tegen Full Speed een week eerder. En dus had de sympathieke middenvelder besloten om zijn medespelers ditmaal alle ruimte te geven om te excelleren. De handschoen werd echter niet opgepakt en de grote monden zullen waarschijnlijk nooit meer te horen zijn.De lage positie van de Hagenaars noopte hen tot een zeer vuile psychologische oorlogvoering. Wetende dat Kijkduin voor een Oliveaan dichter bij Engeland lijkt te liggen dan bij de Oude Lee, werd de onvervalste degradatiewedstrijd (zij het dat er op dit subtopniveau geen promotie/degradatieregeling bestaat) geprogrammeerd om 10.00 uur ’s ochtends, wat betekende dat het gezelligste elftal van Pijnacker al om 9.00 uur moest verzamelen in het ijlings geopende clubhuis van de Pijnackernaren, wat weer betekende dat menig Pijnackerse wekker al om 8.45 uur afliep en een enkele Delftse/Delfgauwse/Oude Leedse wekker zelfs nog eerder.

Met slaap in de ogen werd besloten dat Arjan Ammerlaan de plattegrond van de hofstad zou bestuderen om een geschikte route uit te stippelen. Nadat zo’n beetje alle lanen die ’s Gravenhage van west tot oost doorkruisen geheel waren afgereden, stapte de hydrocultuurbewaarder zijn auto uit om naar de auto achter ‘m te lopen en de opmerking “En nu?” te plaatsen. Besloten werd tot een ongeoorloofde u-bocht zodat de laan van Meerdervoort nu ook in de andere richting bereden kon worden. Na enkele mensen aangesproken te hebben, wees om vijf voor tien een vriendelijke voetballer van SV Duindorp de weg richting Houdt Braef Stand. Terwijl we wegreden mompelde de vriendelijke voetballer van SV Duindorp ons nog iets van “het is ongeveer tien minuten rijden” na. Inmiddels had John van Eijk het voortouw genomen waardoor Oliveo9.nl ondanks een kleine omweg om het complex van Quick binnen vijf minuten de parkeerplaats van HBS opreed.

Langzaam maar zeker werd de lange weg richting de kleedkamers afgelegd, terwijl ondertussen de warmlopende tegenstander nog even werd aangemoedigd. Eenmaal aangekomen in de kleedkamer werd nog eens geteld (er waren nog steeds maar elf spelers) en werd een vurig pleidooi gehouden om Arlette “spuugdrop” Trekker over te halen de vlag van assistent-grensrechter op te pakken. Wanhopiger en meelijopwekkender is een pleidooi waarschijnlijk nooit geweest en dus pakte vrouw Trekker zeer sportief de vlag op.

Terwijl hoofdcoach Gerard van Winden de taktiek nog eens uitlegde (“doelman Jasper Bierman gaat rechtsachter staan en ik ga op doel”) kwam een vriendelijke meneer van HBS Oliveo9.nl vragen of de aanvoerder (een taak die hoofdcoach Gerard van Winden zichzelf ook al toebedeeld had) even een krabbeltje op het verder door vrouw Trekker ingevulde formulier wilde komen zetten. Erik Brouwer, oudspeler van Oliveo 2 die ooit zijn niet geringe Riesentalent volgens velen vergooide aan drank en vrouwen, deed zijn naam van leifhebber van vrouwelijk schoon eer aan door even bij de vriendelijke meneer van HBS te informeren of er toevallig nog dameshockeyteams te verwachten waren op het sportcomplex. De vriendelijke meneer zei dat dat best zou kunnen maar dat dat hem weinig interesseerde, beloofde ons een paasbrunch na afloop en verliet de kleedkamer.

Nadat Oliveo9.nl de bal ongeveer tien keer hard over het doel van derde doelman Gerard van Winden had geknald, besloot de scheidsrechter dat de stoere helden van Oliveo9.nl nu wel warm moesten zijn van het steeds weer halen van de bal en gaf hij met een kort maar resoluut fluitsignaal aan dat er afgetrapt ging worden.

Al snel ontspon er een interessant duel tussen twee ploegen die totaal niet gehinderd werden door enig voetballend vernuft. De flegmatieke technicus Ronald Toussaint herinnerde zich dat zijn medespelers nu wel eens het wedstrijdverslag wilden beheersen en besloot hen dan die eer maar eens te gunnen. De ene na de andere Oliveaan werd door de begaafde middenvelder vrij voor de Haagse doelman gezet, maar de ene na de ander Oliveaan slaagde er niet in om zijn naam op het scorebord te zetten. Eerst schudde Toussaint enkele tegenstander af om vervolgens John van Eijk een niet te missen kans te bieden. Oog in oog met de doelman van HBS miste de Pijnackse spits de niet te missen kans echter hopeloos. Vervolgens onderschepte Toussaint een achterbal van HBS en bood met een simpele voetbeweging Mattijs van Wieringen een niet te missen kans. Oog in oog met de doelman van HBS miste de Pijnackerse rechtsbuiten de niet te missen kans echter hopeloos. Na wederom enkele tegenstanders het bos ingestuurd te hebben, zag Toussaint compaan Erik Brouwer een perfecte loopactie richting het doel van HBS maken. Toussaint leverde uiteraard een pass op maat af en bood Brouwer daarmee een niet te missen kans. Oog in oog met de doelman van HBS miste de Pijnackerse linkshalf de niet te missen kans echter hopeloos.

Het enige wat tegenstander HBS tegenover de offensieve dadendrang van Oliveo stelde, was een slap schotje dat via de kruising achter de doellijn stuiterde om vervolgens weer het veld in te stuiteren. Toen heel HBS riep om een doelpunt en heel Oliveo9.nl ontkende, besloot de scheidsrechter om de hulp in te roepen van zijn lieftallige assistente. Charmant gekleed in een trendy wit trainingsjackje kwam de kwalijke DSVP-kant van de doorgaans vriendelijk lachende vrouw Trekker naar voren. Buitengewoon onsportief meldde ze op perfide protestantse wijze dat ze geen doelpunt had geconstateerd waarna de scheidsrechter niets anders restte dan zijn lieftallige assistente te bedanken voor de lieftallige assistentie en de wedstrijd met de brilstand te hervatten.

Die brilstand zou overigens niet lang in stand blijven, want (waarschijnlijk) aangespoord door zijn buitengewoon onsportieve edoch lieftallige assistente met het trendy trainingsjackje besloot ook de man in het vaalgeel een kwalijke rol te gaan spelen. Toen een HBS’er in het strafschopgebied over de bal struikelde, deed de Haagse arbiter zijn functie van thuisfluiter eer aan door te fluiten en resoluut naar de strafschopstip te wijzen. De protesten van de verbouwereerde Oliveanen werd afgedaan met de mededeling dat hij aan de andere kant in een vergelijkbare situatie ook wel zou fluiten. Dat de Oliveanen ondanks de aanwezigheid van de spelbepalende Toussaint nog maar zeer sporadisch in het strafschopgebied van de tegenstander zouden komen, had de Haagse leidsman waarschijnlijk ook niet voorzien. Net op tijd bedacht aanvoerder en derde doelman Gerard van Winden dat hij niet het befaamde hippe retroshirt van Hans ‘penaltykiller‘ van Breukelen droeg. Terwijl de bal over het abominabele slechte veld door het midden richting het doel rolde, dook van Winden als een volleerd vliegenvanger naar de rechterhoek waarmee hij zichzelf niet alleen belachelijk maar ook volstrekt kansloos maakte. 1-0.

de hoofdcoach en derde doelman
Gerard van Winden was vergeten het hippe Hans van Breukelen retroshirt (hier op een archieffoto) aan te trekken

Geheel van slag was Oliveo9.nl van de op dat moment onterechte achterstand. Onterecht want het bijzonder matige spel van de Pijnackernaren werd immers volledig gecompenseerd door net zulk miserabel spel van Haagse kant. Terwijl Oliveo9.nl op twee gedachten hinkte (consolideren of zo door gaan?), profiteerde de Kraaien van de wanorde die de Pijnackerse ploeg insloop. Als Mozes door de dode zee, als Rita Verdonk tussen rechts en links door, en als een mes door de zachte boter, zo liep de spits van HBS ongehinderd door het midden naar het doel van aanvoerder en derde doelman Gerard van Winden om koeltjes de tweede treffer van de nog vroege dag achter de hoofdcoach te prikken. 2-0.

Oliveo9.nl haalde nog eens alles wat het had uit de kast waardoor HBS geen enkel probleem had om de ruime voorsprong mee de rust in te nemen. In de rust werd onder het genot van een welverdiend bekertje thee met suiker de taktiek voor de tweede helft bepaald. Besloten werd om achterin geen ruimte meer weg te geven en voorin aanspeelbaar en balvast te worden zodat het ijzersterke middenveld de gelegenheid zou krijgen om de wedstrijd in Pijnackers voordeel te doen kantelen.

De tweede helft kan vervolgens kort worden samengevat. Toussaint speelde zo af en toe een paar tegenstanders uit en bood Jasper Bierman, die om taktische redenen van positie had geruild met van Eijk, een niet te missen kans. Oog in oog met de doelman van HBS miste de Pijnackerse eerste doelman de niet te missen kans echter hopeloos. Verder deed de achterhoede van alles behalve geen ruimte weggeven en deed de voorhoede van alles behalve aanspeelbaar en balvast zijn. Het gevolg was dat het ijzersterke middenveld geen gelegenheid kreeg om de wedstrijd in Pijnackers voordeel te doen kantelen.

De Pijnackerse onmacht werd nog het best geillustreerd door de ooit als Riesentalent bekendstaande middenvelder Erik Brouwer. Achteruitlopend om een hoge bal met het hoofd op te vangen, werd Brouwer lichtjes aangetikt door de middenlijn. Als Arjan Robben in een belangrijke wedstrijd liet de middenvelder die bekendstaat om zijn goede loopacties (??n per wedstrijd) zich achterover vallen. Het slimmigheidje van Brouwer werd echter doorzien en weggewuifd door de man in het vaalgeel. Wellicht dat het luide gelach van zijn medespelers hier debet aan was.

Nadat John van Eijk met een spierblessure het veld had verlaten, werd de taktische Pijnackerse vondst om dan maar ??n op ??n te gaan spelen achterin meteen keihard afgestraft door de jongelingen van HBS. Wederom was het de spits van de Hagenaars die genoot van de geitenkaas na knullig Pijnackers balverlies. 3-0.

Alleen Toussaint leek vervolgens nog in Pijnackers succes te geloven. Op het randje van het toelaatbare spelend maakte de Cocu van Oliveo nog enkele overtredingen waarna de vaalgele leidsman de onmacht in de ogen van de overige Oliveanen zag en besloot om het eindsignaal te fluiten. Eindstand 3-0 in het voordeel van hekkesluiter HBS dat de sympathieke Pijnackernaren daarmee tot op 2 punten genaderd is.

Na genoten te hebben van negen (9!) douches die stuk voor stuk een betere en zeker warmere straal hadden dan willekeurig welke douche van Oliveo, werd het clubhuis van HBS betreden om aldaar te genieten van aanwezige hockeymeisjes en een heerlijke paasbrunch. Groot was de teleurstelling toen bleek dat er niet door meisjes gehockeyd werd en dat de brunch alleen voor spelers van HBS was bedoeld. Volledig gedesillusioneerd werd de reis richting Pijnacker dan maar aangevangen. Door deze keer te vertrouwen op de eigen kennis van de omgeving in plaats van op de navigatiekwaliteiten van Arjan Ammerlaan (die baan bij TomTom kun je wel vergeten!) werd het eigen clubhuis ruim op tijd bereikt om een plaatsje in te nemen op het goed gevulde terras van Oliveo en daar onder het genot van een pilsje de eigen wedstrijd te analyseren (“dat was weer kut”) en Oliveo 8 naar de belangrijke overwinning op concurrent Alexandria ’66 1 te schreeuwen.

Opstelling Oliveo9.nl: Gerard van Winden, Jasper Bierman, Arjan Ammerlaan, Nol Kemp, Co B., Reneet van Leeuwen, Ronald Toussaint, Erik Brouwer, Arie “Full Pull” Trekker, John van Eijk, Mattijs van Wieringen.
Lieftallige edoch ietwat onsportieve assistent-scheidsrechter: Arlette Trekker.

Gepubliceerd door

Amigo

Als hij geen Zweedse meubels aan het verkopen is, is Amigo meestal achter een computer te vinden. Zo ontwikkelt hij onder de naam Rosio websites.

De sympathieke vriend is behalve helft van het illustere dj-duo Guapo y Amigo ook groot voetballiefhebber. Daarbij nemen ADO Den Haag, Ajax en vooral Oliveo 7 een speciaal plekje in zijn hart in.

9 gedachtes over “Dikke nederlaag tegen hekkesluiter”

 1. Mooie pennevruchten, ouwe Zwagerman. En helaas de meeste nog waar ook. Ik had echter nog een paar fraaie loopacties (niet zo heel veel hoor) maar die zag je over het hoofd in je egoistische zoektocht naar fabelachtige acties. En toen was idd mijn pijp leeg!

  Vwb die schwalbe op de middenlijn; dat was maar een grapje. Ik vond de sfeer in het veld zo negatief dat het me een uitstekende actie leek om deze weer een beetje op te krikken.

 2. Je mag best iets vaker de naam Toussaint noemen hoor, dat leest immers lekker weg en iedereen beseft dat jouw inbreng waarschijnlijk wel groter was dan dit stukje doet vermoeden.

 3. Tsja….wat een fantastisch relaas. Ik hoop dat we die geweldige spelverdeler kunnen behouden volgend seizoen. Anders gaan we zeker degraderen.Wat zou hij vragen?

 4. E?n colalolly per wedstrijd en een nieuwe pen want de inkt is weer helemaal op na het schrijven van dit stukje literatuur waar wijlen Gerard Reve een puntje aan zou kunnen zuigen. (zoals ie tijdens zijn leven vele puntjes heeft gezogen)

 5. Er onstaat in de 6e klasse een zorgwekkende toestand op deze manier. het is van belang dat Oliveo9.nl in deze klasse blijft spelen om het gat met de echte top( lees oliveo3 ) niet te vergroten.

  En wat betreft het vedettegedrag van jullie bepalende speler, het verbaasd me dat dit door jullie wordt getolereerd!!

 6. leuk stukje,ik had gevraagd om me er in te betrekken,maar niet zoveel…haha, ik heb bij het voorval van de penalty netjes mijn vlaggetje naar beneden gehouden…groetjes

 7. Je was nou eenmaal ??n van de weinige lichtpuntjes aan onze zijde. Zorg je trouwens wel dat je op tijd beter bent voor die belangrijke wedstrijd van morgen! (of zijn het gewoon de zenuwen?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *