Big Brother & The Holding Company – Cheap Thrills

De eerste bespreking van een album uit mijn favoriete top 10 allertijden. Ik ga ze op alfabet af, en dus trappen we af met het klassieke album van Big Brother & The Holding Company, de eerste band waarin Janis Joplin zong. Opgenomen in maart, april en mei 1968, driekwart jaar nadat de band zijn naam had gevestigd op het Monterey Pop Festival.Janis verhuisde in 1966 als 23-jarige vanuit Texas naar San Francisco waar ze zich aansloot bij Big Brother & The Holding Company. Ze zou binnen korte tijd uitgroeien tot het gezicht van de groep. Het gaat echter te ver om BB&HC het bandje van Janis Joplin te noemen. Sam Andrew en James Gurley zijn zeker zo bepalend geweest voor de muziek op Cheap Thrills. Het heerlijke bluesy gitaarspel van de twee (door Gurley “Freak Rock” genoemd), zorgde ervoor dat BB&HC toonaangevend was in de flowerpowerscene van San Francisco. Maar Janis bezorgde de band zonder twijfel de extra aandacht die het verdiende.

BBHC
Big Brother & The Holding Company, gefotografeerd door Linda McCartney

Na het succesvolle optreden op Monterey zorgde ervoor dat de band ook in het oosten van Amerika kon gaan touren. Na enkele goede recensies in o.a. de New York Times tekende BB&HC een contract bij Columbia. De optredens die volgden, genereerden steeds meer aandacht en Columbia wilde graag een album om te verkopen, maar de drukke agenda van BB&HC liet weinig ruimte voor opnames toe. Dus werd er besloten om een live-album op te nemen. Het leek een goed idee maar het bleek behoorlijk moeilijk om goede opnames te maken van de band die bekend stond om zijn spetterende optredens. Er werd besloten om dan toch maar wat tijd vrij te maken om de studio in te duiken. Tien dagen hier, twee weekjes daar. Tussen de optredens door werkte de band in de studio harder dan ooit. Uiteindelijk werden studio- en liveopnames samengevoegd tot het album Cheap Thrills. Eigenlijk wilde BB&HC het album “Dope, Sex, and Cheap Thrills” noemen naar hun officieuze motto, maar Columbia liet onder geen beding een album maken met daarop de woorden dope en sex. Zelfs Cheap Thrills ging de hoge heren al veel te ver, maar Janis ergens op stond dan was er niemand die dat tegenhield.

BBHC
Een (zelfs tegenwoordig) gewaagde bandfoto

Cheap Thrills werd in augustus 1968 uitgebracht en stond binnen enkele maanden op 1 in de Billboard 100 en Piece of my Heart werd een dikke top 40 hit. Terwijl het album nog bovenaan de hitlijsten stond, besloot Janis om BB&HC te verlaten. Geen van beide heeft daarna het niveau van Cheap Thrills weten te evenaren, hoewel Joplin nog wel commercieel succes kende en een icoon van de roerige periode eind jaren zestig werd. In oktober 1970 overleed ze tenslotte aan een overdosis heroine.

Persoonlijk vind ik I Need a Man het beste nummer op Cheap Thrills, gevolgd door Summertime, Piece of my Heart en Ball and Chain. Lekkere rauwe rock & roll met die scheurende stem van Janis Joplin. Mooi is ook de afkondiging na Magic of Love, het laatste bonusnummer. Apart is ook de albumhoes die getekend is door cartoonartiest Robert Crumb.

Cheap Thrills
Coverart door cultartiest Robert Crumb

Het album met hoes (+/- 77MB) is te downloaden door hierheen te surfen en daar een downloadlink op te halen. (Zet wel een pot koffie voor tussendoor want het duurt even voor ie binnen is)

Playlist:
01. Combination of the Two
02. I Need a Man to Love
03. Summertime
04. Piece of My Heart
05. Turtle Blues
06. Oh, Sweet Mary
07. Ball and Chain
08. Road Block [Previously unissued outtake from the ‘Cheap Thrills’ sessions]
09. Flower in the Sun [Studio Outtake]
10. Catch Me Daddy [Live]
11. Magic of Love [Live]

Meer info is te vinden op:
allmusic.com (Big Brother)
allmusic.com (Cheap Thrills)
En de officiele Big Brother website waarop te lezen valt dat Big Brother nog steeds bestaat en optreedt.

Gepubliceerd door

Amigo

Als hij geen Zweedse meubels aan het verkopen is, is Amigo meestal achter een computer te vinden. Zo ontwikkelt hij onder de naam Rosio websites.

De sympathieke vriend is behalve helft van het illustere dj-duo Guapo y Amigo ook groot voetballiefhebber. Daarbij nemen ADO Den Haag, Ajax en vooral Oliveo 7 een speciaal plekje in zijn hart in.

2 gedachtes over “Big Brother & The Holding Company – Cheap Thrills”

  1. Ik zal thuis eens eea downloaden want hier bij Pluspoint zal ik anders wel weer billenkoek krijgen van onze systeembeheerder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *