Bob Marley & the Wailers – Babylon by Bus

Terwijl het vandaag de vijfentwintigste sterfdag is van Robert Nesta Marley lacht de zon ons toe alsof we ons op het strand van Jamaica bevinden. Een mooier moment om het tweede album van mijn tien favoriete aller tijden te bespreken is er niet.Op 6 februari 1945 werd Robert Nesta Marley geboren in St. Ann op Jamaica. Hij was het gevolg van de relatie tussen een jonge Jamaicaanse en een Britse officier die kort na de geboorte van zijn zoon naar Kingston verhuisde waardoor de twee elkaar niet vaak hebben gezien.

Al op zijn 14e vertrok Bob Marley ook naar Kingston om daar muziek te gaan maken. In 1963 richtte hij daar het bandje “The Teenagers” op samen met o.a. Bunny Livingstone en Peter Tosh. The Teenagers zou kort daarna omgedoopt worden in “The Wailing Rudeboys” en tenslotte simpelweg in “The Wailers”.

Na tal van hits gescoord te hebben in thuisland Jamaica en even uit elkaar geweest te zijn, kwamen Marley, Livingstone en Tosh in 1966 weer bijeen om als The Wailers aan een glansrijke carriere te werken. In 1973 werd voor het eerst een album van the Wailers ook buiten Jamaica uitgebracht. Catch a Fire bezorgde de rasta’s meteen veel bijval in het buitenland.

Wailers
Bob Marley, Peter Tosh en Bunny ‘Wailer’ Livingstone

In 1974, nadat ook het album Burnin’ goed was ontvangen besloten zowel Livingstone als Tosh om alleen verder te gaan. Marley besloot verder te gaan als Bob Marley & The Wailers en voegde ook het achtergrondkoortje The I-Threes, met o.a. zijn vrouw Rita, toe aan de bezetting. Marley slaagde er vervolgens vrijwel eigenhandig in om van reggae een ongekend populaire muziekstroming te maken. Zo scoorde hij in 1975 een wereldwijde hit met het nummer No Woman No Cry en bereikte het album Rastaman Vibration in 1976 de top 10 in de Verenigde Staten.

Bob Marley

In de jaren daarna leverde Bob Marley & the Wailers het ene klassieke album na het andere af. Na Exodus en Kaya volgde de plaat waar ik het hier over wil hebben. Babylon By Bus werd in 1978 opgenomen tijdens de Europese toernee, o.a. tijdens het optreden in Amsterdam. Het album staat vol met nummers van de eerdere studioplaten. Bekendst zijn Exodus, Stir it up, Is This Love en Jamming, maar eigenlijk is er op het hele album geen zwak moment te vinden. De opnames zijn perfect, het publiek is enthousiast en de passie spat er vanaf. Luister hoe de eenvoudige reggaeloopjes zijn geevolueerd tot een rijk en vol geluid met een heerlijk orgeltje, prachtige gitaargeluiden en een geweldige baspartijen. En daar overheen natuurlijk die fantastische zang van de charismatische Marley met teksten doorspekt met politieke en religieuze boodschappen. (“No chains around my feet, but I’m not free”) Populairder dan toen zal de reggae en de boodschap van de in 1975 overleden Ethiopische koning Haile Selassie (de leider van de rastabeweging) waarschijnlijk nooit geweest zijn.

Bob Marley

In hetzelfde jaar boekte Marley misschien wel zijn grootste succes in eigen land door tijdens het beroemde One Love Peace concert de politieke leiders van de twee grote partijen in Jamaica op het podium te krijgen en ze elkaar de hand te laten schudden. Iets wat voorheen voor onmogelijk werd gehouden. De Verenigde Naties beloonde hem daar later voor met de prestigieuze Peace Medal of the Third World.

One Love Peace
Premier Michael Manley, Bob Marley en oppositieleider Edward Seaga tijdens het One Love Peace concert

Overigens had Marley in 1977 tijdens het voetballen, naast muziek zijn grote passie, een wondje aan zijn teen opgelopen. In eerste instantie besteedde hij er weinig aandacht aan, maar toen het niet geneesde bleek tijdens onderzoek in een ziekenhuis dat de zanger last had van huidkanker onder zijn teennagel. Het voorstel tot amputatie van de teen werd door de Jamaicaan resoluut van tafel geveegd omdat het in strijd zou zijn met zijn rastageloof. In 1980 stortte Marley als gevolg van een hersentumor in toen hij aan het joggen was in New York. Onderzoek in Duitsland wees uit dat de populaire zanger aangetast was door maagkanker, longkanker en huidkanker en dat hij nog hoogstens drie weken te leven had. Een moordaanslag jaren eerder in Jamaica had ‘m niet uit het veld geslagen maar in het gevecht tegen kanker was hij als zovelen voor en na hem kansloos. Hij besloot terug te keren naar Jamaica om daar te sterven maar zelfs die laatste wens was hem niet gegund. Op 11 mei 1981 stierf Bob Marley in Miami. Zijn lichaam werd bijgezet in een mausoleum in zijn geboortedorp.

voetballen
de voetballende rasta

Zoasl ik al zei, staan er op Babylon by Bus wat mij betreft geen zwakke momenten. Ga dus lekker in de zon zitten, zet je koptelefoon op en doezel weg bij het beste wat Bob Marley & the Wailers de wereld hebben nagelaten.

Playlist
01. Positive Vibration
02. Punky Reggae Party
03. Exodus
04. Stir It Up
05. Rat Race
06. Concrete Jungle
07. Kinky Reggae
08. Lively Up Yourself
09. Rebel Music (3 O’Clock Roadblock)
10. War-No More Trouble
11. Is This Love
12. Heathen
13. Jamming

Bob Marley

Links
Bob Marley bij All Music
Babylon by Bus bij All Music
Bobmarley.com
Bobmarleyfanclub.nl

Download
De download bestaat uit 7 delen. Download ze allemaal naar dezelfde folder en unrar deel1 (de rest volgt dan vanzelf)
deel1.rar
deel2.rar
deel3.rar
deel4.rar
deel5.rar
deel6.rar
deel7.rar

Gepubliceerd door

Amigo

Als hij geen Zweedse meubels aan het verkopen is, is Amigo meestal achter een computer te vinden. Zo ontwikkelt hij onder de naam Rosio websites.

De sympathieke vriend is behalve helft van het illustere dj-duo Guapo y Amigo ook groot voetballiefhebber. Daarbij nemen ADO Den Haag, Ajax en vooral Oliveo 7 een speciaal plekje in zijn hart in.

4 gedachtes over “Bob Marley & the Wailers – Babylon by Bus”

  1. Hard aan het werk dus geen tijd om het verhaal uitgebreid te lezen. Ik wil echter toch ff opmerken dat die foto van een voetballende Bob echt fantastisch is! Zo’n tenue zou ik elke zondag wel aan willen trekken!

    Heb, speciaal voor vandaag, ook nog een reggae-tip voor je (ik ga maar door): Matisyahu. reggae met een tipje hiphop (of andersom), echt wat voor jou…

  2. Als ik ‘reggae met een tipje hiphop’ hoor, dan moet ik meteen aam Postmen denken. En daar vond ik het reggae-gedeelte behoorlijk goed van maar het tipje hiphop (dat tipje van meneer Anouk dus) vond ik helemaal ruk. En wat schetst mijn verbazing? Meneer Anouk gaat gewoon alleen door als Postman. Jammer hoor, precies de verkeerde uit de band gegooid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *