Viva Espa?a, deel 1: de Pyren?en

Afgelopen 3 weken mochten Guapo en zijn Guapa weer eens genieten van een lange, welverdiende vakantie. En tuurlijk hadden ze besloten deze te vieren in hun favoriete land: Spanje. Nou is Spanje wel een eindje rijden. Guapo doet dit niet graag terwijl Guapa binnen een half uur achter het stuur ligt te slapen. Dus was er ook al weer besloten om ouderwets met de autoslaaptrein te gaan. En met een koelbox vol tortilla, kippenpoten, wijn en bier begon vanuit D?sseldorf de tocht naar Spanje.

Bier en massage
Bier en massage

Aangekomen in het zuiden van Frankrijk reden we zsm dit land uit om via Puigcerda het droomland van het stel binnen te rijden. Puigcerda is een leuk klein dorpje in de (lage) Pyren?en met een leuk park met zwanen.

Witte zwaan
Witte zwanen

Zwarte zwaan
Zwarte zwanen

Na een dag (en een nacht) vertoefd te hebben in dit dorp reden we verder naar La Seu d’Urgell, waar we 2 nachten zouden overnachten in een Parador. Naast dit erg lekkere hotel was er nog meer te beleven; nl. ??n van de maandelijkse dorpsfeesten. En bij een fiesta wordt natuurlijk gedanst. En in Catalunya is dat dansen niks minder dan de Sardana, in dit geval met bijpassende toeschouwers.

Sardana (1)
Sardana (1)

Sardana (2)
Sardana (2)

Ook Spanje heeft last van vergrijzing
Vergrijzing; ook in Spanje

Verder staat La Seu d’Urgell bekend om zijn prachtige passeo en zijn Olympische Roeibaan.

Passeo
Passeo

Olympische roeibaan
Olympische roeibaan

Daarnaast was La Seu d’Urgell het oord waar we het illustere duo, Kees Y Nancy tegen kwamen. Wat uiteindelijk leidde tot een drinkgelag waarbij onder aanvoering van het eerder genoemde tweetal Guapa en Guapo even veel hebben gedronken als tijdens de rest van de vakantie.

Zuipen in Spanje
Zuipen met Kees Y Nancy

Maar na een gezellige avond en nacht…besloten de Bonnie & Clyde van Rijswijk de volgende dag in hun cabrio verder te trekken naar het zuiden van Spanje.

Illuster duo in cabrio
Illuster duo in cabrio

Weer samen besloten Guapa en Guapo de Pyren?en eens te gaan onderzoeken. Maar omdat het rijden naar de ?chte bergen (Agu?stortes en meer van San Mauricius) over kronkelwegen een stukken langer duurt dan een landkaart doet lijken zijn we maar een beetje rond gaan rijden in de omgeving. En daar waren ook prachtige vergezichten te zien.

Vergezicht (1)
Vergezicht (1)

Vergezicht (2)
Vergezicht (2)

Vergezicht (3)
Vergezicht (3)

Verder waren er in de buurt ook wat Romaanse pareltjes die Guapo en Guapa van alle kanten hebben beschoten met hun camera.

Guapo voor Romaanse kerk
Guapo voor Romaanse kerk

Romaanse brug
Romaanse brug

Tenslotte hebben we in La Seu d’Urgell ontdekt dat niet alleen Burgos ‘Gigantes’ heeft maar eigenlijk elk dorp met meer dan 50 inwoners.

'Gigantes', ook in La Seu d'Urgell
‘Gigantes’ in La Seu d’Urgell

Toen vonden we dat we La Seu d’Urgell wel voldoende hadden verkend en besloten we verder te gaan naar Andorra waar we nog 1 nachtje in alle rust vakantie hadden voordat we naar de familie zouden verkassen. Ik had leuke dingen over Andorra gehoord en ook de Lonely Palnet gaf aan dat het een leuk staatje was. Mooi gelegen tussen de bergen. En misschien konden we ook nog wel ff shoppen voor een prikkie (Andorra is BTW-loos). Echter een erg strenge grenscontrole voor uitgaande bezoekers van het land (wat wij dus morgen zouden zijn) en een file voor diezelfde grenscontrole over de enige doorgaande weg van Andorra, vanaf de hoofdstad Andorra la Vella tot aan de grens (10 km) deed Guapo wat minder blij worden. Nadat ook nog bleek dat Andorra het zijn bezoekers niet echt makkelijk maakt met de verkeersborden hadden we het eigenlijk al gehad met die staat tussen Spanje en Frankrijk. Echter, we hadden besloten om naar Ordino te gaan, en hoe verder we van de grens en hoofdstad kwamen hoe rustiger en mooier het werd. Uiteindelijk bleek Ordino een leuk dorpje waar we ook nog snel een alleraardigs hotelletje op een berg vonden. Naast dat het hotel een mooi uitzicht had waren ze ook in bezit van een openlucht zwembad. Een blik van ons op de wolkenloze hemel deed ons besluiten om onze bergwandeling maar te laten voor wat het was en lekker een middagje te luieren aan het water. Nog ff een beetje rust pakken voor we naar de familia zouden gaan (of heb ik dat al eerder gemeld).

Margari in de zon (1)
Margari in zon (1)

Erikey duikt in het verkoelende Andoraanse water
Erikey duikt in het verkoelende Andoraanse water

Margari in de zon (2)
Margari in zon (2)

Toen een dag later bleek dat Andorra levensgevaarlijke fauna had besloten we toch maar in de file te gaan staan en ons uitgebreid te laten fou?leren door de douaniers en Andorra maar te verlaten om op weg te gaan naar de familia van Margari. Hoe het ons daar is vergaan lezen jullie in deel 2 van ons verslag van onze vakantie in Viva Espa?a.

Fauna van Andorra
Gevaarlijke fauna in Andorra

Gepubliceerd door

Guapo

De geboren Koreaan die doordeweeks als centenneuker een groot advocatenkantoor onder de duim houdt, staat bij intimi bekend als groot liefhebber van muziek, voetbal, en eten (niet noodzakelijk in die volgorde).

Als helft van het illustere duo Guapo y Amigo stuwt hij regelmatige feesten in zijn homecity Delft naar grote hoogten. Gekleed in een rood-wit gestreept shirt bezoekt hij ook nogal eens wedstrijden van Sparta (is de club van Rotterdam).

2 gedachtes over “Viva Espa?a, deel 1: de Pyren?en”

  1. Misschien dat ik nu even niet weet omdat het nogal laat is (en ik een paar biertjes op heb) maar wat is een passeo?

    En in die vergezichten zie ik wel ver maar geen gezichten. Hoe zit dat?

  2. Altijd leuk; dronken mensen die reageren…of eigelijk ?berhaput mensen die reageren!

    Een passeo is d? straat (autovrij, met veel bankjes en vaak met mooie bomen/beelden) van elke stad/dorp/gehucht in Spanje waar iedere inwoner van die gemeente de helft van zijn leven doorbrengt met flaneren, eten, drinken, fietsen, zitten etc.

    Op die vergezichten kom ik volgende keer terug. Moet ik ook ff uitzoeken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *