De aftrap

Een goede voetbalwedstrijd begint uiteraard met een goede aftrap. Na het winnen van de toss, kiest een goede aanvoerder, mits er niet teveel wind of zon staat, er dan ook voor om de aftrap te mogen nemen. Het betekent immers meteen al ??n en vaak zelfs twee balcontacten balbezit. Het zijn echter de grootste voetballers die ook meteen een goed idee hebben bij het nemen van de aftrap.E?n van die grootste voetballers laat wekelijks zijn kunsten zien bij Oliveo9.nl en toen dit gezelligste elftal van Pijnacker en omstreken onlangs de aftrap mocht nemen tijdens de uitwedstrijd tegen koploper Escamp 7 en deze flegmatiek spelverdeler plaats nam achter de bal wisten de kenners dat er iets ging gebeuren.

Terwijl de tegenstanders nog bezig waren met wakker worden, zag de begaafde technicus al dat de doelman met het kabouterachtige voorkomen te ver voor zijn doel stond. Razendsnel onstond het plan om hier meteen maar eens van te gaan profiteren. Zut van der Salm nam de aftrap en plaatste de bal in de richting van Ronald Toussaint, want over hem heb ik het natuurlijk. Toussaint keek nog eens naar het doel van Escamp en schatte de afstand en de wind in. Hij plaatste zijn dodelijke rechtervoet tegen de bal en verzond deze daardoor met de nodige kracht richting de kruising. De toeschouwers en overige spelers op het veld hielden hun adem in want plots begrepen ook zij wat er gebeurde. De snelste voorsprong allertijden leek nog slechts een kwestie van honderdsten van seconden verwijderd. Daar vloog de bal door de lucht. Medespelers begonnen al voorzichtig te juichen en de heupwiegende middenvelder maakte zich op om de felicitaties van medespelers en waarschijnlijk ook tegenstanders in ontvangst te nemen.

Maar toen gebeurde er iets vreemds. Het is nog niet helemaal duidelijk of het door de matige pass van van der Salm kwam, of door de plotseling opstekende valwind, of door de toegenomen zwaartekracht, of door de ledermoeheid van de oude Haagse bal, maar halverwege zijn baan richting het vijandelijke doel zakte de bal opeens met ijzige vaart naar beneden. Het onwaarschijnlijke gebeurde, nog voordat het strafschopgebied was bereikt raakte de bal het natte veld en na enkele keren stuiteren rolde het leder rustig door de modder in de handen van de kleine doelman die zo met de schrik vrijkwam. Een zucht van verlichting ontsnapte aan de kelen van de Hagenezen en een zucht van gecombineerde verbazing en teleurstelling aan die van de Pijnackerse spelers en supporters.

Ik hoef hier niet uit te leggen dat de spelverdeler zich niet uit het veld liet slaan en zijn elftal halverwege de wedstrijd naar een keurige 0-1 voorsprong had geleid. Dat de matige koploper zich in de tweede helft naar een 2-1 overwinning counterde mag verder geen naam hebben. Toch werd er na de wedstrijd in de kleedkamer voorzichtig een beetje kritiek gespuid in de richting van de aanvoerder met de goede idee?n. De overige spelers (met uitzondering van Vinnie Bierman), die helaas niet in het bezit zijn van het grootse inzicht van de wervelende middenvelder, vonden het achteraf niet zo’n goed idee om de aftrap meteen op doel te schieten. Heel even dacht de Toussaint eraan om de volgende aftrap dan maar niet meer meteen op doel te schieten. Heel even maar, totdat hij terug in Pijnacker een bezoek bracht aan de wedstrijd Oliveo 1 – RKDEO 1. Bij het betreden van het supportersvak kreeg Toussaint een “Blauw-witte supporter” in de hand gedrukt en daarin zag hij het volgende staan:

Donny

En die opa is niemand minder dan Niek Zandbergen, de man die eerder zijn kinderen John, Andre en Ed naar Oliveo 1 leidde en dat nu met zijn talentvolle kleinkinderen doet. Als er dus iemand is die verstand van voetbal heeft dan is dat wel deze Niek Zandbergen. Bij de volgende wedstrijd van Oliveo9.nl zal aanvoerder Toussaint dus niet schromen om de aftrap wederom op te eisen. Kenners weten al wat er dan gaat gebeuren….

Gepubliceerd door

Amigo

Als hij geen Zweedse meubels aan het verkopen is, is Amigo meestal achter een computer te vinden. Zo ontwikkelt hij onder de naam Rosio websites.

De sympathieke vriend is behalve helft van het illustere dj-duo Guapo y Amigo ook groot voetballiefhebber. Daarbij nemen ADO Den Haag, Ajax en vooral Oliveo 7 een speciaal plekje in zijn hart in.

5 gedachtes over “De aftrap”

 1. E?n klein detail. Een aanvoerder kan nog zo goed zijn, hij heeft niets te kiezen wat betreft de aftrap.

  Uit de Spelregels Veldvoetbal:

  ‘REGEL 8 – HET BEGIN EN DE HERVATTING VAN HET SPEL

  V??r de beginschop

  Een muntstuk wordt opgeworpen en de partij die de toss wint, kiest het doel voor de eerste helft. De andere partij neemt de beginschop. De partij die de toss wint, neemt aan het begin van de tweede helft de beginschop.’

 2. Het is wel duidelijk dat jij geen aanvoerder bent want dan had je geweten dat vrijwel geen enkele scheidsrechter deze regel heeft overgenomen.

 3. Aan dit verhaal heb ik eigenlijk niets toe te voegen alleen dat de reden waarom ik m’n adem inhield. ik stond namelijk vlakbij die heupwiegende middenvelder en ik weet niet wat ie gegeten had maar het rook niet best.

 4. Ben blij dat Erik T. weer terug is voor een kritische noot. Maar Amigo laat het morgen maar eens zien. Als tie niet zit dan mag je het volgend seizoen weer 2 x proberen.

  En allemaal leuk en aardig hoor; maar had je niet gewoon van die ouwe lullen kunnen winnen ipv een beetje proberen de show te stelen?

 5. We hadden best kunnen winnen, maar ons slot op de deur vond het belangrijker om Sparta aan te gaan moedigen tegen nota bene AJAX(!) dan om punten te halen bij de koploper!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *