Festivalverslag: The Hague Jazz, 19 mei, WFCC

Met het oog op het aankomend NorthSeaJazz-festival lijkt me dit wel het juiste moment om een kort verslag te doen van het bezoek van Guapa en Guapo aan het The Hague Jazz enige tijd geleden in het World Forum Call Convention in Den Haag.Dit jaar besloten Guapa en Guapo niet naar NSJ te gaan maar eens een kleinschaliger jazzfestival te bezoeken. En dat was een goeie keuze. Niet alleen is de line-up van het NSJ van 2007 niet zo spannend (al zal dat wel aan mij gebrekkige jazzkennis liggen), ook had The Hague Jazz precies de artiesten uitgenodigd die het stel eens wilde zien. Guapo had dan ook alweer een strak programma in elkaar gezet wat dit keer wel haalbaar was.

Hieronder een bloemlezing;

Sebastian highlife trio
Glenn Medeiros-achtige tienerster uit de US waarvan Guapo had gelezen dat dat wel eens een grote kon worden. En dan moet het toch ff meegepikt worden voordat Sebastian niet meer underground is. Was een goed optreden maar bleek niet helemaal de muziek van Guapo; iets te gladde soul.

Sebastian
Sebastian

Gianmaria Testa
Italiaanse crooner in de lijn van Paolo Conte. Gianmaria maakt erg lekkere en relaxte muziek; een rustgevende sound met daar de Italiaanse teksten vertolkt door een schurende stem overheen.

Gianmaria Testa
Gianmaria Testa

Bennink, Gerum en Borstlap
Bassist Glerum zorgde voor de structuur, pianist Borstlap voor de freakerige pianoriedels en drummer Bennink voor de show. Een verademing om de heren samen aan het werk te zien.

Han Bennink
Han Bennink

Amsterdam Klezmerband
Feest! De makers van Joodse feestmuziek lieten het de pan uitswingen. Stuk voor stuk toveren de heren vrolijke en dansbare nrs uit een hoge hoed..euh keppel.

Amsterdam Klezmer Band
Amsterdam Klezmer Band

Solomon Burke
Eigenlijk niet het vermelden waard. In de enorme pijpenla van ‘The A-train’ was het zo druk dat er geen doorkomen aan was. Een snelle blik op het podium een paar 100 meter verderop en de mensenmassa ervoor deden Guapa en Guapa direct terugkeren naar de kleinere zalen. Alleen de zaal uitkomen duurde al kwartier.

Jan Akkerman en band
Grote naam in de Nederlandse muziekwereld. Ondanks dat we te laat waren en de zaal uitpuilde van liefhebbers toch nog de grootste hits van Akkerman en Focus kunnen horen. Ik had de grootmeester op gitaar altijd al een willen zien en dat is dus gelukt.

Benjamin Herman kwartet
Guapo heeft Benjamin al een paar keer aan het werk gezien. En was elke keer onder de indruk. Zo ook deze keer. Benjamin is ??n van Neerlands beste jazzmuzikanten, die ook nog eens hele goeie mensen om ‘m heen verzameld. Jules Deelder noemt m de best geklede muzikant van Nederland. En zo hoort het natuurlijk ook bij echte jazzcat.

Benjamin Herman
Benjamin Herman

Nigel Kennedy
Eigenlijk gingen we in de PWA-zaal zitten omdat Al di Meola elk moment kon beginnen. Maar Nigel Kennedy was wat uitgelopen waardoor we dat ook nog mee konden pikken. Ik dacht eigenlijk niet zo enthousiast te zijn over de heer Kennedy maar zijn kwaliteiten en performance maakte het tot een leuk optreden. En natuurlijk leuk om iets van Jimmy Hendrikx op viool te horen.

Al di Meola
Minder enthousiast was het Delftse duo over Al di Meola. Vooraf nog ??n van de artiesten waar reikhalzend naar uit werd gekeken bleek zijn optreden daadwerkelijk wat tegen te vallen. Muzikaal zat het allemaal uitstekend in elkaar, al moesten de technici hard werken om een goed geluid te krijgen. Senor di Meola had nogal een forse band meegenomen incl toetsenist waardoor het voor Guapo vaak een een te gelikt optreden wordt.
Maar de stoelen in de gratis PWA-zaal zaten heerlijk!

Al di Meola
Al di Meola

KOOP
Het tegenvallen van Al di Meola had ??n voordeel; we konden het laatste stuk van het optreden van KOOP meemaken. En ze maakte weer hun faam waar: ouwerwetse jazzgeluiden met zwoele oosterse zangeres ondersteund door strakke beats uit moderne apparaten. De kleine en oververhitte zaal ging los!

KOOP
KOOP

Hans Teeuwen en band
Omdat Hans Teeuwen nogal een liefhebber is van Charlie Parker had ik vooraf de hoop dat ie een stevig riedeltje op een saxofoon zou spelen. Maar dat bleek hij niet te kunnen dus hield het maar bij zingen. En dat deed die lang niet onaardig. Hij croonde het hele Sinatra-reportoire onder begeleiding van oa Benjamin Herman bij elkaar.

Hans Teeuwen en band
Hans Teeuwen en band

Door al dat geslenter en gehang was het liefdeskoppel uit Delft toch wel erg moe geworden. En dus besloten ze maar naar huis te gaan. En al naar huis rijdend concludeerde ze dat het een erg geslaagd alternatief is voor NSJ; kleinschaliger (al is het in bepaalde zalen ook druk), relaxter en weer eens wat anders. Al ben ik bang dat ook The Hague Jazz snel uit zijn voegen zal groeien.

Hoogtepunt
Omdat Guapo het niet doet, heeft Amigo besloten om dan zelf nog maar even een betere impressie van het hoogtepunt te plaatsen. Welke man zwijmelt er immers niet weg als hij in de ogen van Nukimi kijkt terwijl ze over de zomerzon zingt?!

Hoogtepunt

Summer Sun (mp3)

Gepubliceerd door

Guapo

De geboren Koreaan die doordeweeks als centenneuker een groot advocatenkantoor onder de duim houdt, staat bij intimi bekend als groot liefhebber van muziek, voetbal, en eten (niet noodzakelijk in die volgorde).

Als helft van het illustere duo Guapo y Amigo stuwt hij regelmatige feesten in zijn homecity Delft naar grote hoogten. Gekleed in een rood-wit gestreept shirt bezoekt hij ook nogal eens wedstrijden van Sparta (is de club van Rotterdam).

3 gedachtes over “Festivalverslag: The Hague Jazz, 19 mei, WFCC”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *